Cursus Klein Vaarbewijs 1 en 2 en Basiscertificaat Marifonie

Geplaatst op 27-11-2022  -  Categorie: Algemeen

Als je regelmatig op  het water komt met welke boot dan ook is het voor je eigen veiligheid en die van anderen goed om te begrijpen wat er zoal op en om het vaarwater speelt. Dit alleen is eigenlijk al voldoende reden om de cursus Klein Vaarbewijs (KVB 1 en 2) en Basiscertificaat Marifonie (Bc Marifonie) te volgen. KVB 1 is wettelijk verplicht voor het varen met:

1. Snelle motorboten (sneller dan 20 km/uur) tot 15 m lengte
  2. Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 m

Het Bc Marifonie is een vereiste als je een marifoon aan boord hebt en is ook verplicht voor schepen langer dan 20m.

De minimum leeftijd waarop je een Vaarbewijs kan halen is 18 jaar; voor Bc Marifonie geldt 16 jaar. Het vaarbewijs en het Marifoniecerticaat zijn onbeperkt en ook internationaal  geldig.

Het KVB 1 is vereist voor het varen op rivieren, kanalen en meren.

KVB 2 gaat een stapje verder: dit vaarbewijs geldt voor het varen op de ruime binnenwateren zoals de Wadden, het IJsselmeer, het Markermeer en de Ooster- en Westerschelde. Daarbij komen nautische onderwerpen ter sprake die  specifiek te maken hebben met het varen op deze ruime wateren.

VADA heeft een meerjarige ervaring in het geven van lessen KVB en Bc Marifonie. In totaal worden 12 lessen gegeven: 4 voor KVB 1, 4 lessen voor KVB 2 en een oefenles, 3 lessen voor Bc Marifonie en facultatief een afsluitend gezamenlijk examen. De lessen worden gegeven door Michiel Gunsing (KVB 1), Henk Blaauw (KVB 2) en Daaf Kodde (Bc Marifonie).

Het schema van de lessen is als volgt: KVB 1, Michiel Gunsing, 17, 24 31 januari en 7 februari

KVB 2, Henk Blaauw, 14, 21 februari en 7, 14 en 21 maart

Bc Marifonie, Daaf Kodde, 28 mrt, 4 en 11 april, gevolgd door een gezamenlijk examen op een nog nader te bepalen datum.

De kosten voor elk van deze 3 cursussen bedragen 45 euro per VADA lid en 67,50 euro voor niet VADA leden. Deze kosten zijn inclusief 2 vrij te besteden consumptiebonnen per les.

Opgeven voor de cursus uitsluitend via de website van watersportvereniging VADA: https://www.wsv-vada.nl/kalender .

De studieboeken (zie hieronder) moeten zelf voor de cursus worden aangeschaft. Voor KVB deel 2 zijn nog een paar attributen nodig om met de zeekaarten te kunnen werken. Dit zijn:

Potloden, gum, een zogenoemde plotter (of twee grote driehoeken dan wel een parallel liniaal), een passer en een eenvoudig hand-peilkompas.

Zelf aanschaffen:

Cursusboek

Klein Vaarbewijs 1 en 2

Vaarbewijsopleidingen, 15e druk, 2022

Zelf aanschaffen:

Cursusboek

Marifonie en Marcom-B

Vaarbewijsopleidingen, 11e druk, 2022

Deze studieboeken zijn te verkrijgen bij uw lokale boekhandelaar of on-line. Maar, ze zijn ook rechtstreeks te betrekken bij Vaarbewijsopleidingen, de uitgever/samensteller van de boeken. Zie daarvoor de website www.watersportcursussen.nl Hier zijn ook complete pakketten verkrijgbaar, zoals het cursusboek voor KVB 1&2, samen met een plotter.