Grebbedijk

Geplaatst op 19-10-2019  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Henk Blaauw
De discussies rondom de gebiedsgerichte aanpak van de Grebbedijk zijn in een slotfase beland. De bestuurders hebben het projectbureau van het Grebbedijkproject recent opdracht gegeven om de voorkeursvariant uit te werken. Deze voorkeursvariant bestaat er uit dat in de Plasserwaard meer natuur wordt gerealiseerd en ook in de Driehoek (omsloten door de Rijn, Pabstendam en Havenkanaal).
 
Wij liggen als VADA precies tussen beide natuurgebieden in. Voor ons schiereiland worden in de opdracht van de bestuurders in de voorkeursvariant twee scenario’s genoemd: de kleine Ecologische Verplaatsings Zone (EVZ) en de grote EVZ. Bij een keus voor de grote EVZ zou VADA gedwongen worden om te verplaatsen naar de overkant, naast Argo. Bij de kleine EVZ is daarvan geen sprake. De kleine EVZ wordt als voorkeur genoemd. Achterliggende reden is dat een kleine EVZ volgens de Provincie voldoende is om het beoogde doel voor de trekkende fauna te bereiken en ook dat er verre van voldoende geld is voor het verplaatsen van VADA naar de overzijde. Dus: we blijven zitten waar we zitten, zo heeft het er nu alle schijn van.
 
Het ziet er dus naar uit dat we na meer dan 3 jaar intensieve discussie niet erg zijn opgeschoten, om het maar eens voorzichtig te zeggen. Meer dan jammer is dat we er, zoals het zich nu laat aanzien, ook geen veilig recreatiewater bij krijgen (roei-nevengeul Plasserwaard met seizoensgebonden medegebruik). De ontwikkeling van de natuur heeft in alle opzichten voorrang gekregen. Voordeel is echter wel dat er nu duidelijkheid is en dat we ons kunnen richten op de lang gekoesterde wens om te kijken naar vernieuwing en/of uitbreiding van ons vastgoed, maar dan wel met “ons” schiereiland als basis.