kleinvaarbewijs + marifoon cursus

Geplaatst op 07-12-2016  -  Categorie: Zeilen  -  Auteur: Michiel Gunsing

Het is weer zover! In januari gaan weer de lessen voor Klein Vaarbewijs 1 en 2 van start.
Daarna volgt weer een basiscursus Marifonie. Beiden worden nu kort besproken.

Het vaarbewijs is vereist als je vaart op:

• Een snelle motorboot, korter dan 15 m, die sneller dan 20 km/uur kan varen. Geldt ook voor jetski’s en overige waterscooters.
  • Pleziervaartuig langer dan 15 m maar korter dan 25 m
  • Een schip met een lengte van 15…20 m als het schip wordt gebruikt voor bedrijfsmatig vervoer.

DE VADA cursus Vaarbewijs bestaat uit 2 delen:

Klein Vaarbewijs 1: er mag worden gevaren op alle rivieren, kanalen en meren.

Klein Vaarbewijs 2  de Westerschelde, Oosterschelde, Waddenzee, Eems, Dollard, IJsselmeer, IJmeer, en Markermeer

Aanbevolen leerboek: ANWB cursusboek, klein vaarbewijs 1 en 2, 2e druk Loosdrecht, 2016

Gebruik van marifoon:

Het gebruik van een marifoon is wettelijk voorgeschreven aan boord van alle schepen met uitzondering pleziervaartuigen kleiner dan 20 m (kleine schepen genoemd). Ook geldt, ongeacht het vorige, dat indien een schip met radar is uitgerust, er een marifoon aan boord moet zijn.
Voorts mogen kleine schepen op de grote doorgaande vaarwegen bij slecht zicht alleen de vaart voortzetten als ze met een marifoon zijn uitgerust.
In de praktijk blijkt dat het ook voor kleine schepen handig is om een marifoon aan boord te hebben.

De VADA opleiding Marifonie bestaat uit 2 delen:

• Basiscertificaat en
  • GMDSS module B (Marcom B)

GMDSS module B is nodig voor het gebruiken van een Marifoon in de zeevaartuitvoering en voor het gebruik van GMDSS apparatuur.

Marcom B wordt alleen gegeven als er voldoende belangstelling voor is.

Aanbevolen leerboek: ANWB cursusboek Marifonie, 15e druk.

Voor meer informatie over de lessen kun je terecht bij:

neliez-rettizrooV.[antispam].@wsv-vada.nl (Henk Blaauw) en ook bij
neliez.[antispam].@wsv-vada.nl (Michiel Gunsing).

De lessen zullen worden gegeven door: Michiel Gunsing, Henk Blaauw, Joop Holleman en Erik Compagner.

De kosten bedragen voor VADA en Aqua leden: (Dit is inclusief 2 consumpties op de lesavonden en exclusief het boek)

7,5 euro per les:
Klein Vaarbewijs 1 en 2: 10 maal 7,5 euro: 75 euro (vooraf te voldoen)
Marifonie: 3 maal 7,5 euro, 22,5 euro (idem, vooraf te voldoen) en
Marcom B: idem, 3 maal 7,5 euro of te wel 22,5 euro (ook vooraf te voldoen).

Niet VADA leden zijn welkom. De kosten voor hen bedragen twee maal het tarief voor VADA leden.

De klein vaarbewijs lessen beginnen op 18 januari. Marifoon start op 5 april.

Opgeven voor de vaarbewijscursus kan via e-captain via deze link

Inschrijven voor de marifoon cursus kan via deze link

Inschrijven voor de MARCOM B cursus kan hier