Snelle motorboten op de Rijn

Geplaatst op 29-05-2020  -  Categorie: Algemeen

Op het water varend op Hemelvaartdag, viel het grote aantal jetski’s op. Zelfs maakten we mee dat er een stuk of 10 een wedstrijdje hielden en volle mep voorbij kwamen. Voor zeilers, kanoërs en motorboten niet zo’n drama (behalve de geluidshinder), maar voor de roeiers killing. Ook waren de strandjes heel druk en de combinatie zwemmers en jetski’s lijkt ons ook niet zo’n aanrader.
Hieronder wordt een korte uitwerking van deze problematiek gegeven en vooral wat we er zelf aan kunnen doen.
Tijdens de Corona houden we het hek dicht om te voorkomen dat niet-leden op het terrein komen. Gelukkig voor ons is het binnenkomen en vertrekken m.b.v. de druppel een fluitje van een cent!

Op de Rijn is de toename van het aantal jetski’s en speedboten dus opvallend. Eerder zijn hierover in het recente verleden gesprekken geweest met Rijkswaterstaat en de Gemeente met als inzet snelheden boven 20 km/uur te verbieden in het gebied tussen Lexusveer en de brug bij Rhenen. RWS was hierover niet enthousiast: ze houden de stelling aan dat het veroorzaken van hinderlijke waterbeweging nu ook al niet mag, dus waarom zou je dat specifiek verbieden in het aangegeven stuk. Wij vinden dat, samen met ARGO wel van belang al was het alleen maar vanwege het feit dat handhaving slechts marginaal wordt uitgevoerd en de overlast dus groot blijft. Alle mogelijkheden om deze boten vanaf trailers te water kunnen worden gelaten in het genoemde gebied zouden dan ook moeten verdwijnen (behalve die van ons).

Zowel de gemeente als RWS willen wel graag meldingen van overlast. Werk daaraan mee (mobieltje mee!). Meldingen en foto’s gaan ons helpen bij de lobby richting RWS om de snelheid omlaag te krijgen. Dat kan als volgt:
Bij de politie: www.politie.nl en dan naar “meldingsformulieren” en daarop naar “Andere”, foto’s kunnen worden bijgesloten. Bij de verkeerspost Nijmegen: bellen 088-797 4170
Hoe meer informatie en meldingen RWS en de politie krijgen hoe meer kans we maken om de snelle jongens in ons directe eigen gebied te weren.