Wat te doen bij overlast door (andere) waterrecreanten

Geplaatst op 26-06-2020  -  Categorie: Roeien

Het is mooi zonnig weer, het is een vrije dag of middag en we kunnen weer roeien. Juist op deze dag vind je op de Rijn ook waterscooters, speedboten, eventueel met waterskiërs erachteraan.

Helaas ondervinden wij af en toe overlast van andere waterrecreanten en dit kan leiden tot onveilige situaties voor roeiers. Waar en hoe kun je dit soort situaties melden?

Politie

  1. Bel 0900-8844: Dit is het centrale nummer van de politie om overlast te melden of aangifte te doen. Zij zorgen er dan voor dat zo spoedig mogelijk ter plekke de situatie bekeken wordt.
  2. Doe een digitale melding achteraf. Dit kan bij https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/#link-vernieling-beschadiging-of-overlast

RWS 

  1. Bel 0800-8002 (tussen 07:00 en 20:00 uur door de week, in het weekend en op feestdagen tussen 10:00 en 18:30)
  2. Installeer de Vaarmelder app, op je telefoon waar je een melding kunt doen (zoek van tevoren uit hoe deze werkt). Dit kan eventueel nog in de boot
  3. Doe een digitale melding achteraf bij https://www.rijkswaterstaat.nl/formulieren/contactformulier.aspx

RWS behandelt meldingen binnen 10 werkdagen. Voor directe handhaving verwijzen zij naar de politie

Tips voor het doen van een melding 

  • Alle boten hebben een kenteken nummer dat op de buitenkant van de boot staat. Noteer dit kenteken of onthoud het zodat je dit nummer kunt doorgeven aan de politie.
  • Indien mogelijk, maak een video-opname waaruit blijkt dat je als roeier lastig gevallen wordt. Deze opname kun je bij de digitale melding meesturen.