Amsterdam

Geplaatst op 21-04-2008  -  Categorie: Verhalen Kano  -  Auteur: Toon Hoefsloot

Al jaren bepleit ik het varen van stad-kayak-tochten. En al jaren gaat de meute liever naar leeg, vol golvend water. De zoon van wijlen dierenarts Drs. Donker (God hebbe zijn ziel) zei het al:

Kano 19“De zee da’s niks! Als je één golf hebt gezien, heb je ze allemaal gezien!” En smoorde daarmee zijn vader’s zeegaande verhalen in de kiem.

Als kayakker móet je ze allemaal zien, want één golf niet gezien betekent eskimoteren. Niet dat dit met een Nordkapp een probleem is, maar ik houd het traditioneel nu eenmaal liever droog.

Dit jaar dan maar eens doorgezet op initiatief van Mirjam. Zij legde succesvol contact met kayakclub Zeeburg/Amsterdam. Een gezamenlijke stadtocht van 25 km was het gevolg op zondag 1 september 2008.

Een prachtige rondtocht, waarbij wij slechts met open bekjes hoefden rond te zien naar al het moois dat onze legendarische stad aan den Aamstel te bieden heeft. Veel bootjes op het water.

Kriskrassen door zonovergoten Amstelredam. Ook een grote met wel 25 zingende en dansende ex-pornosterren in uitdagend zwarte lingerie ontkleed. Vind dat maar eens op zee! Nog geen zeemeermin!

Veel welgevulde terrasjes met welgevulde dames en heren. Veel zonnebrillen. Een zestal drakenboten met drummende matrônes op de boeg. We konden ze niet bijhouden! Bruggen, tunnels, kruispunten, rondvaartboten. Schitterende doorzichten. Kenmerkende gevels. Tamme eenden, bijna te lui om voor je boot weg te zwemmen. Fraaie kerken, musea en aanschouwelijke architectuur. Noem een gebouw (ik vertik het!) en we hebben het gezien.

Op het water geen tasjesdieven. Op de bruggen vrolijke mensen. Ook nog eens uitmarkt op Yburg en inmarkt op de wallen. Het Y een heksenketel van weerkaatsende scheepsgolven. De houten, dwars getuigde VOC-er. Een enorm cruiseschip, zo groot, dat het wel aan de grond móest zitten. Welkoop-Hans-pannenkoeken tijdens de pauze in een buurtparkje. Voor de Zeeburgers nieuw dat serveren op het peddelblad. Na afloop zwemmen, bier en praatjes maken met onze bevlogen, rasechte Amsterdamse begeleiders (waarvan één uit Canada en één uit Engeland). Varen in de grote stad, een groot succes!

 

Toon Hoefsloot.