Grift en valleikanaal tocht (9 april 2017)

Geplaatst op 14-04-2017  -  Categorie: Verhalen Kano  -  Auteur: Kim Mulders

Warm zou het worden en warm werd het! De eerste zomerse dag van het jaar en verdomd, vandaag gaan we de Grift tocht varen. Voor het eerst in volle VADA kano bezetting want in september zijn Toon, Monique, Babs en Martien al op verkenning geweest. Nu is de tocht op de kanokalender gezet als tocht-geschikt-voor-beginners-natuurliefhebbers-en-relaxvaarders. Alle watjes verzamelen !

Om negen uur zijn Paul, Miriam en Martien al paraat en worden er twee auto’s naar Veenendaal gereden waar ze braaf de hele dag in de zon op de parkeerplaats bij het zwembad mogen wachten. Om tien uur vertrek vanuit VADA, we zijn met twaalf tochtvaarders maar er varen natuurlijk ook gewone zondagse kajakkers. Een korte gezamenlijke pauze op de vaste stek onderaan de Greb en dan scheiden onze wegen zich. Op de karretjes met die kajaks en in de benen voor een korte wandeling naar de Grift.

Eenmaal weer ingescheept peddelen we loom met het stroompje mee, de zon vol op de pet, geen wolkje aan de lucht en geen zuchtje wind. Genieten van de weiden en walkanten vol bloemen. Een paar eenzame hoge populieren geven een haast Italiaans tintje aan het landschap. Af en toe laten de grutto’s zich horen voor het echte vakantiegevoel. Zo moet kajakvaren bedoeld zijn.

Dan komt er ons zowaar een kajak tegemoet! Popko blijkt ingestapt in Veenendaal en is ons tegemoet gevaren. Gezellig draait hij om en vaart mee met de groep. En toen waren er dus dertien.

We komen bij de stuw met vistrap. Linda stapt uit, haar surfski heeft een kwetsbaar roertje, en geeft ons aanwijzingen hoe de vistrap te passeren. Een voor een duiken we onder de staalkabel door en spoelt de stroom ons over de vistrap. Toch nog een klein beetje wildwatervaren. Marc (op de snorscooter samen met Melinda) maakt foto’s.

Tijd voor de lunch. Gerard is met de kinderen meegefietst en ook Marc en Melinda haken gezellig aan. Natuurlijk bakken we pannenkoeken die traditioneel op een peddelblad worden geserveerd. Onze nieuwe al-bijna-leden Sebastiaan en Nina vinden het geweldig. Zij zijn al aardig ingeburgerd en hebben een cake gebakken die met een fles Italiaanse bubbels rondgaat. Smullen! en weer eens wat anders dan kajak whisky, die overigens ook broederlijk rondgaat. Voorbij rijdende fietsers kijken verwonderd naar ons vrolijke gezelschap.

We stappen weer in en peddelen door richting Veenendaal. Overal vissers en mensen die zomaar genieten van het weer, gelijk hebben ze. Veel te snel is daar het eindpunt bij het zwembad. We stappen uit bij het kanovlot en belanden tussen de huiswaarts fietsende, in zwart pak en lange rok gestoken, kerkgangers. Verbazing over en weer. Josien belt Marco, hij komt ons halen met de kanotrailer. Wat een service, biertje(s) voor die man!

Terug op VADA zijn daar de frietjes van Moniek. Het bleef nog lang gezellig op het zonnige terras. Laat het seizoen maar komen, wij zijn in ieder geval alvast in de juiste stemming. Op naar de volgende tocht!